Wie kiest voor een vakantie in de deelstaat Saksen, heeft de keuze uit 6 heel verschillende gebieden: sächsisches Elbland, sächsisches Burgen- en Heideland, sächsische Schweiz, de Oberlausitz, het Erzgebirge en het Vogtland. Elke regio heeft zijn eigen karakter en aantrekkingskracht. Wat het land verbindt is de 1000-jarige gemeenschappelijke geschiedenis. Vanaf 1089 werd de regio bestuurd door de markgraven van het machtige huis Wettin. Toen deze dynastie in de 15de eeuw tot keurvorsten werd verheven, werd het gebied bekend als Sachsen. De grote bloeiperiode was de 18de eeuw onder Frederik August de Sterke en zijn zoon Frederik August II. Met name hun residentiestad Dresden werd een belangrijk kunstcentrum. Veel paleizen, parken en kunstverzamelingen dateren uit deze tijd.
Wijn en porselein
De rivier de Elbe drukt, zoals de naam al aangeeft, haar stempel op het Sächsisches Elbland. De wijngaarden op de hellingen worden afgewisseld met schilderachtige dorpjes of beroemde steden zoals Dresden, Meissen en Torgau. Wijn- en wandelliefhebbers kunnen op de sächsische Weinwanderweg kennismaken met de eeuwenoude wijnbouwtraditie.
De 1.000-jarige stad Meissen was de eerste residentiestad van de markgraven van Saksen. Tegenwoordig geniet de stad vooral bekendheid als porseleinstad. Nadat de alchemist Böttger in 1709 het geheim van het produceren van porselein had ontdekt, liet August de Sterke in de Albrechtsburg de eerste Europese porseleinfabriek bouwen. In de 19de eeuw werd de productie naar de Staatliche Porzellanmanufaktur verplaatst. Hier zijn objecten uit 3 eeuwen porseleingeschiedenis tentoongesteld. De belangrijkste bezienswaardigheid van de renaissancestad Torgau is het Schloss Hartenfels. De Schlosskappelle was een van de eerste door Maarten Luther gewijde kerken in Duitsland.
Van burchten en moderne steden
Het Sächsische Burgen- und Heideland, gelegen tussen Leipzig en Chemnitz, biedt imposante burchten en kastelen die bovenop de heuvels langs de rivieren Zschopau, Mulde en Striegis liggen. Het gebied is ook voor de actieve vakantieganger een goede keuze. Het Dahlener en Dübener heidegebied is een van de grootste in zijn soort en ideaal voor lange wandelingen. Langs de rivieren Zschopau en Mulde zijn mooie fietstochten uitgezet.
Stad van Bach
Leipzig geniet internationaal grote bekendheid als Messestadt. De handelsbeurzen die hier in het voor- en najaar plaatsvinden, trekken vele bezoekers. Een bezoek aan een concert van het beroemde Gewandhaussymfonieorkest is beslist de moeite waard. Het Bachmuseum is gewijd aan leven en werk van de gelijknamige componist. Chemnitz werd in de Tweede Wereldoorlog bijna volledig verwoest. De wederopbouw van de stad vond plaats in sociaal-realistische stijl en geeft een goed beeld van stadsplanning tijdens het DDR-regime.
Ambachtelijk
Het Vogtland ligt op het drielandenpunt van Bohemen, Beieren en Saksen en geldt als centrum voor de bouw van muziekinstrumenten. In sommige voor het publiek toegankelijke werkplaatsen en het Museum für Musikinstrumente kunt u kennismaken met dit precisiehandwerk. Het Spitzenmuseum (kantmuseum) en de kantwerkplaatsen in Plauen geven een beeld van de productie van Plauener Spitze (kant). Wandelaars kunnen hun hart ophalen op de VogtlandPanoramaWeg en op de Höhensteig.
Een gebied met een zilveren randje
De Saksische zilverroute (sächsische Silberstrafle) voert langs de mooiste en interessantste plekken van het Erzgebirge. Al sinds de 12de eeuw wordt hier zilvererts gewonnen en in verschillende mijnstadjes worden nog altijd de artistieke en ambachtelijke tradities in ere gehouden. De oude handelsstad Zwickau is vooral bekend geworden als autostad: hier werden in DDR-tijden Trabantjes geproduceerd. De hoogste berg is de Fichtelberg (1.214 m) in Oberwiesenthal. ’s Zomers is wandelen en mountainbiken een geliefde bezigheid. In de winter is het gebied bij wintersporters populair.
In de Oberlausitz gaan de natuur en middeleeuwse stadjes hand in hand. De heide- en vennenlandschappen, het UNESCO-biosferenreservaat, het Lausitzer merengebied en het Naturpark Zittauer Gebirge zijn een weldaad voor de rustzoeker. Stadjes als Bautzen, Görlitz en Kamenz, het burcht- en kloostercomplex Berg Oybin, het barokke Schloss Rammenau en de 110 jaar oude stroomtrein Zittau-Oybin zijn zeer de moeite waard. De oude handwerktradities, zoals weven, pottenbakken en peperkoekbakken, worden in verschillende werkplaatsen in ere gehouden.
Steile rotsen en diepe ravijnen
De Sächsische Schweiz (Saksisch Zwitserland) biedt ongetwijfeld een van de spectaculairste landschappen van Duitsland: het Elbezandsteengebergte met het Nationale Park Sächsische Schweiz. De majestueuze tafelbergen, de steile rotspartijen en de diepe ravijnen maken het tot een van Duitslands geliefdste wandel- en vakantiebestemmingen. In het dal kronkelt de Elbe als een blauw lint langs stadjes een dorpjes. Op de Elbe varen de karakteristieke witte raderboten. Het gebied is een paradijs voor bergbeklimmers. De Malerweg is de bekendste en populairste wandelroute. Het pad loopt langs bijzondere plekken zoals het rotsmassief van de Bastei, de vesting Königstein en het rotstheater van Rathen. Midden door deze fotogenieke wereld loopt de bekende Elberadweg | Elbefietsroute.
Zin gekregen om naar Saksen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Saksen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.