Dresden, de stad aan de Elbe, is een van de grote winnaars van de Duitse Eenwording in 1990. Niet alleen werd het toen weer de hoofdstad van de deelstaat Saksen; veel gebouwen die sinds het verwoestende bombardement in februari 1945 zwartgeblakerd en ongerestaureerd het stadscentrum ontsierden, zijn inmiddels in oude luister hersteld. Het meest tot de verbeelding sprekende voorbeeld is de beroemde Frauenkirche. De grote hoeveelheid bezienswaardigheden op een relatief kleine oppervlakte maken de stad bijzonder geliefd bij toeristen uit de hele wereld.
Een vorstelijke stad
In 1485 besloten de Albertinische vorsten hier hun residentie te vestigen. In de eerste helft van de 18de eeuw beleefde de stad onder August de Sterke en zijn zoon August III haar grote economische en culturele bloeiperiode. Deze beide keurvorsten bouwden de barokke Zwinger, het Japanse Paleis en de Hofkirche. Hun verzamelwoede resulteerde in een wereldberoemde collectie kunstvoorwerpen.
De Zwinger: een barok meesterwerk
De Zwinger is een uniek barok gebouw, dat in opdracht van August de Sterke tussen 1709 en 1732 werd gebouwd naar het ontwerp van Matthäus Daniel Pöppelmann. Een belangrijke bijdrage leverde de beeldhouwer Balthasar Permoser: zijn plastische elementen harmoniëren prachtig met de architectuur. De grote binnenplaats waar vroeger toernooien en grootse feesten werden gehouden, wordt volledig omringd door galerieën en paviljoens, waarvan het Wallpavillon (muurpaviljoen) het meest in het oog springt. Het Nympfenbad, is een waterpartij in een stijl die destijds in Italië bijzonder populair was. De Rüstkammer, het museum voor wapentuig, de Porzellansammlung met porseleinen topstukken uit Japan, China en Meissen, en de Gemäldegalerie, het gerenommeerde museum voor oude meesters, zijn in de aangrenzende gebouwen gevestigd.
Koninklijke melodieën in de Semper-oper
De wereldberoemde sächsische Staatsoper is vooral bekend onder de naam Semper-oper. Deze architect ontwierp zowel het gebouw zoals we het tegenwoordig kennen alsook zijn voorganger die in 1869 afbrandde. Veel wereldpremieres hebben hier plaatsgevonden, zoals van De vliegende Hollander en Tannhäuser van Richard Wagner en veel werken van Richard Strauss. De Opera werd bij het bombardement volledig verwoest en pas in 1985 heropend. De tegenoverliggende Hofkirche, een grote basilica in de stijl van de Italiaanse barok, domineert het stadsbeeld.
Schatkamers uit het verleden
In het Grüne Gewölbe (groene gewelf), een ruimte in het Residenzschloss, richtte August de Sterke een schatkamer in die voor het publiek toegankelijk was. Hier is tegenwoordig de grote verzameling goudsmeedkunst uit de 16de en 17de eeuw ondergebracht. Op een van de buitenfaçades is een 102 m lang mozaïek aangebracht dat de Fürstenzug afbeeldt, een optocht van de Saksische vorsten. In het Albertinum, het voormalige tuighuis, is nu de Gemäldegalerie Neue Meister gevestigd met zijn prachtige collectie 19de en 20ste eeuwse Duitse schilderkunst. Die Brücke, de avant-gardistische schildersgroep afkomstig uit Dresden, is hier natuurlijk ruim vertegenwoordigd.
In de omgeving van Dresden
Schloss Moritzburg was oorspronkelijk een eenvoudig jachtslot in renaissancestijl. August de Sterke liet het ombouwen tot een representatief barok kasteel. Tegenwoordig herbergt het kasteel het Barokmuseum, met een indrukwekkende verzameling jachttrofeeën. In het Schloss Pillnitz wordt de 18de-eeuwse voorliefde voor chinoiserieën duidelijk. Aan de Elbe-zijde bevindt zich een brede trap die als aanlegsteiger voor gondels diende. Het Kunstnijverheidsmuseum laat de verbindingen zien tussen China, Japan en Saksen.
Zin gekregen om naar Dresden te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Dresden bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.