Het vlakke landschap tussen de rivieren Elbe en Weser en de Noordzeekust wordt ook wel ‘Land tussen Elbe en Weser’ genoemd. Een andere bijnaam is ‘Nasses Dreieck’. Vroeger waren grote delen van het gebied ontoegankelijke veengebieden, zoals het Teufelsmoor en het Huvenhoopsmoor. De veenkolonisatie heeft haar sporen achtergelaten. Rechte wegen, sloten en kanalen doorkruisen het weidse landschap. Oude boerderijen zijn overal te vinden. Een heel eigen sfeer heeft het ‘Alte Land’, het grootste fruitteeltgebied van Duitsland, rijk aan tradities en vakwerkboerderijen.
Het Teufelsmoor heeft met de duivel niets te maken
‘Duivelsveen’ klinkt afschrikwekkend, het is echter een prachtig cultuurlandschap dat al meer dan een eeuw een inspiratiebron vormt voor landschapsschilders. De kunstenaars die aan het einde van de 19de eeuw de kunstenaarskolonie Worpswede stichtten, waren gefascineerd door de intensiteit van de kleuren. Hun schilderijen en die van kunstenaars die na hen zijn gekomen, zijn nog altijd te bewonderen in de 6 musea en talrijke galerieën van het pittoreske kunstenaarsdorp. De beroemdste kunstenares die Worpswede heeft voortgebracht is Paula Modersohn-Becker.
Turfschuiten en een historische trein
De inwoners van het Teufelsmoor hechten veel waarde aan de tradities van hun voorouders. De traditionele ‘Torfkähne’, de schuiten waarmee vroeger turf naar Bremen werd vervoerd, varen tegenwoordig met passagiers over het riviertje de Hamme midden door een onbedorven natuurgebied. Onderweg komt u misschien een enkele kano of een overvliegende reiger tegen. U kunt in Worpswede opstappen en na het tochtje over het water met de legendarische Moorexpress vanuit Osterholz-Scharmbeck weer terugrijden naar het kunstenaarsdorp. De Moorexpress is een trein die in de weekenden tussen Bremen en Stade rijdt en de mogelijkheid biedt om de fiets mee te nemen. De fietsroute met de kievit
De fietsroute met de kievit
Natuurbeleving staat centraal bij de 450 km lange fietsroute Vom Teufelsmoor zum Wattenmeer. Een deel van het traject ligt langs de grote rivieren Elbe en Weser, maar meestal worden de kleine riviertjes gevolgd. Onderweg komt u langs verlaten veenmeertjes en oude Hanzestadjes, leuke badplaatsen en veel pittoreske dorpen en boerderijen. Het contrast met de Waddenzee is bijzonder groot. Eb en vloed bieden hier een bijzonder schouwspel: bij eb kan de zee zich wel meer dan een kilometer terugtrekken. U kunt natuurlijk een stuk afsnijden door een ritje met de historische Moorexpress te maken.
Stade en het Alte Land
Het Alte Land is het grootste aaneengesloten fruitteeltgebied van Midden-Europa. In het voorjaar verandert het landschap in een zee van witte appelbloesem en roze kersenbloesem. Langs de kronkelende dijken staan prachtige oude vakwerkboerderijen en kerkjes. In de beschermde veen- en marsgebieden langs de Elbe is de maritieme sfeer al voelbaar. Het Hanzestadje Stade heeft een schilderachtig centrum en de karakteristieke toren van de St. Cosmae-Kirche is al uit de verte zichtbaar. Wie de Hafen am Fischmarkt bezoekt kan zich levendig voorstellen hoe hier eeuwenlang handel werd gedreven.
Rijk aan tradities
De veenkolonisten hebben hard moeten werken om te overleven. De inwoners zijn nog altijd trots op hun verleden en in talrijke streekmusea, zoals de historische Moorhof in Augustendorf, kunt u alles te weten komen over het harde bestaan in het veen. De Ziegelei Pape in Bevern is een belangrijk industrieel monument dat de baksteenproductie in de regio presenteert. Een van de mooiste stukjes veen is het Huvenhoopsmoor in Gnarrenburg. Op het educatieve pad kunt u een hoop over het veen aan de weet komen. Nog meer educatie en bijzondere ervaringen biedt het Natur- und Erlebnispark in Bremervörde.