Net als bij Nederland, ligt ook boven Duitsland een Waddenzee met Waddeneilanden en daarboven de Noordzee. Net als in Nederland en toch weer heel anders. De hele Waddenzee is opgenomen in de lijst van de UNESCO omdat het meer dan de moeite waard om zorgvuldig te beschermen. De Duitse Wadden zijn net als de Nederlandse eilanden toeristische trekpleisters: frisse lucht, prachtige stranden, mooie natuur en onbeperkte watersport. Wat ook een overeenkomst is, is dat alle eilanden een heel eigen karakter hebben.
Water, water, water....
Noordzee en Waddenzee zijn een speeltuin voor de ware waterliefhebber. Zeilen, surfen, windsurfen, duiken, zwemmen, wadlopen, het kan er allemaal en in overvloed. Typisch Duits is om de natuurlijke bronnen te gebruiken voor kuuroorden en wellnesscentra. Op de eilanden, maar ook op het vasteland zijn talloze thermen met zwembaden en whirlpools met reinigend zeewater. Aangevuld met diverse massages en thalassotherapie komt iedereen als herboren weer thuis.
Zeven bewoonde eilanden
Het meest oostelijke Waddeneiland is Borkum en er gaat een veerboot heen vanuit Eemshaven in Nederland. Op het eiland is een groot, levendig dorp. Bezienswaardigheden zijn de drie vuurtorens en het Heimatmuseum over de geschiedenis van het eiland. Naast Borkum ligt Juist, het rustigste van de Duitse Waddeneilanden. Een eiland om helemaal te ontspannen. Juist heeft naast een groot wellnesscentrum een vrijwel verlaten strand voor lange strandwandelingen, een groot natuurgebied en restaurants om ’s avonds heerlijk dineren.
Het volgende eiland is Norderney, samen met Borkum het enige eiland waar auto’s mogen komen. Norderney was als kuuroord bekend bij het Koningshuis van Hannover. De gebouwen van de kuuroorden uit die tijd staan er nog steeds. De stad Norderney is dan ook een echt stadje met bezienswaardige gebouwen en een bioscoop uit 1894. Naast Norderney ligt het kleinste Waddeneiland Baltrum, een rustig en overzichtelijk eiland waar paard en wagen het vervoer verzorgen. Langeoog heeft 14 km wit strand. Het meest bijzondere bouwwerk is de witte watertoren en ook het scheepvaartmuseum is een bezoekje waard.
Op Spiekeroog is het bijna verplicht een keertje mosselen te eten. Er is een mosselmuseum en de restaurants serveren het als specialiteit. Spiekeroog is het groenste eiland. Vanaf 1860 hebben de bewoners allerlei bomen geplant zodat er nu bossen zijn. Hoog steekt de Westturm boven Wangerooge, het laatste eiland van het rijtje, uit. Oorspronkelijk een multifunctioneel bouwwerk dat als vuurtoren, kerk en vluchtplaats diende. In 1914 is de toren verwoest en in 1933 weer opgebouwd. Wangerooge is vooral een walhalla voor vogelaars. Uitleg over het nationale park is te vinden in het Rosenhaus.
Badplaatsen en steden op het vasteland
Aan de landzijde van de Waddenzee zijn ook een aantal steden en dorpen die een bezoek meer dan waard zijn. Zoals de 18 romantische vissersdorpjes die samen Krummhörn vormen en daar vlakbij het popperige kunstenaarsdorpje Greetsiel. Helemaal oostelijk ligt de middelgrote havenstad Cuxhaven waar het zo ontzettend mooi surfen is. En daartussendoor talloze badplaatsjes met strandopgangen, accommodatie en vooral ook veel kuuroorden en wellnesscentra. Een uitzondering is Wilhelmshaven, een grotere stad met een drukke haven is. Het Duitse Marinemuseum is interessant om te bezoeken en heel leuk is het aquarium met dieren uit de Noordzee.
Zin gekregen om naar de noordzee te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar de noordzee bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.