Het unieke aan de deelstaat Brandenburg is dat het de metropool Berlijn volledig omsluit. Diegenen die het bruisende leven van Berlijn voor korte tijd willen inruilen voor het rustige en gemoedelijke platteland zullen zich hier thuis voelen. Dit geldt ook voor diegenen die vanuit de natuur een dagje naar de grote stad willen. Het grootse gedeelte van de deelstaat Brandenburg is bijzonder landelijk. Het vlakke land wordt afgewisseld met meer dan 3.000 meren en 33.000 km rivieren, kanalen en andere waterlopen. Een mekka voor de watersportliefhebber die ver weg van de hectiek van alledag tot rust wil komen. Met de zeilboot, kano of gemotoriseerde huisboot glijdt u over de het rustige water. Wie liever het heft uit handen geeft, kan op een van passagiersschepen meevaren en ontspannen van de omringende natuur genieten. Vissers kunnen hier heel grote vissen vangen. De toeristische trekpleisters zijn de hoofdstad Potsdam en het Spreewald.
Spreewald = punters en ingelegde augurken
Het Spreewald is een bijzonder stukje Duitsland. Niet alleen door de bijzondere mengeling van cultuurlandschap en ongerepte natuur, maar zeker ook door de inwoners van het Spreewald, de Sorben, een kleine Slavische minderheid met een eigen taal en tradities. Het gebied staat synoniem voor Spreewaldgurken en een tochtje met de Spreekahn, een traditionele punter. De ingelegde augurken kunt u in elke Duitse supermarkt kopen. Het 900 km lange netwerk van waterwegen rondom de rivier de Spree maken het gebied uitermate geschikt voor boottochtjes. Op verschillende plaatsen zijn kano’s en kajaks te huur. Voor grotere groepen is een rondvaart met de Spreekahn, met schippers in de typische Sorbische klederdracht, een goed alternatief. Het waterlabyrint van het Spreewald staat als biosferenreservaat onder bescherming van de UNESCO.
Ontspannende natuur
Natuurgebieden en water zijn in Brandenburg beide in overvloed aanwezig. Met drie UNESCO-biosfeerreservaten, het National Park Unteres Odertal en elf andere natuurparken valt bijna een derde van de hele deelstaat onder natuurbescherming. Het soms vlakke, soms lichtglooiende landschap is uitermate geschikt voor ontdekkingstochten op de fiets. Er is een uitgebreid netwerk van fietsroutes met een totale lengte van 4500 km. Enkele routes liggen langs de rivieren zoals de Oder, Spree of de Neisse. Andere routes zijn eerder thematisch van aard, zoals de Gurkenradweg (augurkenfietsroute) in het Spreewald of de Fürst-Pückler-Radweg, die door de voormalige mijnbouwregio van de Niederlausitz voert. Vanwege het bijzonder fijne asfalt op de 200 km lange Flaeming-Skate kunnen skeelerliefhebbers hier hun hart ophalen.
Juweeltjes aan het water
Water is vaak beeldbepalend voor de oude steden in Brandenburg. De oude binnenstad van Brandenburg wordt bijna helemaal door de rivier de Havel omsloten. De rode baksteengebouwen in gotische stijl zijn overheersend: hoogtepunten zijn de Dom St. Peter en Paul en de St. Katharinenkirche. Neuruppin is fraai gelegen aan het gelijknamige meer. Na de grote brand van 1787 werd de stad in een overwegend neoclassicistische stijl herbouwd. Ook in Frankfurt an der Oder zijn het stadhuis in renaissancestijl en de Marienkirche met de prachtige glas-in-loodvensters op een steenworp afstand van de rivier gelegen. De deelstaat heeft tal van kloosters, kerken, kastelen, landgoederen en industriemonumenten die als coulisse dienen voor concerten en theaterstukken.
Zin gekregen om naar Brandenburg te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Brandenburg bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.