Er zijn weinig steden die in de 20ste eeuw zo veel ups en downs hebben gekend als Berlijn. De bruisende metropool die Berlijn aan het begin van die eeuw was, werd het centrum van Hitler-Duitsland. In de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van de stad vernietigd. Daarna ontstond de enclave: een stukje West-Duitsland omringd door de communistische DDR. Oost en West werden door de val van de Muur op 9 november 1989 weer herenigd. De beslissing Berlijn weer de hoofdstad te maken van het nieuwe Duitsland, leidde tot een ongekende bouwboom en metamorfose van de stad die jaarlijks miljoenen toeristen uit de hele wereld trekt. Berlijn wordt helemaal omsloten door de deelstaat Brandenburg.
Berlin-Mitte: het oude hart is het nieuwe hart
Het nieuwe pulserende centrum ligt tussen het Brandenburger Tor en de Alexanderplatz. De representatieve boulevard Unter den Linden, waar in DDR-tijden de troepenparades werden gehouden, is tegenwoordig één lange flaneerstraat met prachtig gerestaureerde gebouwen en monumenten. Het Brandenburger Tor is hët symbool voor Berlijn. Tot de eenwording stond de Muur precies hier.
3 x Dom
Ook de gigantische neobarokke Berlijnse Dom (98 m hoog!) en de Duitse en Franse Dom aan de Gendarmenmarkt zijn een bezoek waard. Vanuit het draaiende restaurant boven in de 365 m hoge Fernsehturm heeft u een prachtig uitzicht over de stad. In een half uur bent onder het genot van een kopje koffie precies eenmaal rond.
De meester van de neostijlen
De beroemde architect Karl Friedrich Schinkel heeft zijn sporen overal in Berlijn achtergelaten. Enkele door hem ontworpen gebouwen zijn: de Friedrichwerdersche Kirche, een neogotische kerk waarin een sculptuurmuseum is ondergebracht, de Neue Wache, tegenwoordig een monument voor alle slachtoffers van oorlogen en onderdrukking, en het neoklassieke Konzerthaus, de thuisbasis van het Berlijns Symfonieorkest.
Veel kunst en geschiedenis per km2
Op de Museumsinsel ligt een aantal musea met collecties van wereldfor- maat. Het Altes Museum, ook ontworpen door Schinkel, herbergt de Antikensammlung, met oude Griekse en Romeinse kunst. In het Neue Museum vindt u de Egyptische kunst, waaronder de beroemde buste van Nefertite en het Museum voor prehistorie. In de Alte Nationalgalerie hebben de schilders van de Duitse Romantiek zoals Caspar David Friedrich hun plek gekregen. Het Pergamon- museum herbergt veel objecten die Duitse archeologen in de 19de en 20ste eeuw in het Midden- en Nabije Oosten hebben opgegraven. Zijn naam dankt het museum aan het beroemde Pergamonaltaar. Dit museum is tot nader order gesloten. In het Bode-Museum kunt u naast talrijke prachtige beelden, ook een muntencollectie en Byzantijnse kunst zien.
Littekens
De tweedeling van de stad werd in 1989 beëindigd met de val van de Muur. Er zijn nog enkele stukken Muur bewaard gebleven en op veel plaatsen is het verloop ervan in het wegdek aangegeven. Checkpoint Charly was ten tijde van de DDR de enige grensovergang waar buitenlanders de socialistische staat konden binnenkomen. Grote fotowanden laten zien hoe het er hier tijdens de Koude Oorlog uitzag.
Om nooit meer te vergeten
De Gedächtniskirche, is, zoals de naam al zegt, een kerk ter nagedachtenis aan de bombardementen van de Tweede Wereldoorlog. De ruïneuze toren en de nieuwe kerk van blauw glas zijn het symbool voor de vernietigende kracht van oorlog. De geschiedenis van de joden en de jodenvervolging wordt verteld in het prachtige nieuwe Jüdische Museum van de architect Daniel Libeskind. Het Holocaust Denkmal, het monument voor de 6 miljoen joden die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd, is een plaats voor bezinning en herdenking.
Zin gekregen om naar Berlijn te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Berlijn bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.