In de hoogtijdagen van de Hanze, het samenwerkingsverband van kooplieden aan de Oost- en Noordzeekusten, ontstonden in de Hanzesteden in Mecklenburg-Vorpommern veel gigantische bouwwerken van rode baksteen in de gotische stijl. Twee steden springen bijzonder in het oog: Stralsund en Wismar. Beide hebben de Tweede Wereldoorlog onbeschadigd doorstaan. Hun plattegronden zijn sinds de Middeleeuwen nauwelijks gewijzigd en talrijke monumenten herinneren nog aan de toenmalige rijkdom. Op de Markt van Wismar, zo groot is als een voetbalveld, staat in het midden de Wasserspiele: een paviljoen in Hollandse renaissancestijl. Tot eind 19de eeuw werd hier water aangevoerd uit een 4 km verderop gelegen bron om meer dan 200 particuliere en openbare gebouwen van drinkwater te voorzien.
De geschiedenis van de Hanze in baksteen
Hoewel Stralsund als een van de machtigste steden van de Hanze voortdurend voor zijn onafhankelijkheid heeft moeten vechten en de geschiedenis bijzonder roerig te noemen is, staan nog altijd meer dan 800 gebouwen die onder monumentenzorg vallen overeind. Uniek is het stadhuis uit de 13de en 14de eeuw met zijn fraaie, opengewerkte gevel. De zeldzaamheid van dit erfgoed heeft ertoe geleid dat Wismar en Stralsund in 2002 tot UNESCO Werelderfgoed zijn verklaard.
Zin gekregen om naar Wismar en Stralsund te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Wismar en Stralsund bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.