Er zijn veel verschillende recepten voor de beroemde Groene Saus uit Frankfurt. Maar in ieder geval horen er officieel minstens 7 soorten kruiden in, die in Frankfurt in handige kant en klare bakjes zijn te kopen.
De Groene Saus is ook als lievelingsgerecht van Goethe bekend. Hij vond zijn moeders versie zo lekker dat hij ook in zijn functie van minister nog de saus per postkoets liet nasturen naar Weimar.
Traditioneel wordt dit gerecht in Frankfurt en omgeving op de Witte Donderdag (in Duitsland ‘Gründonnerstag’) gegeten.
Ingrediënten:
- 300 gram kruiden
Traditioneel | Alternatief |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- 2 uien
- 1 hardgekookt ei
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels olie
- 1/4 liter zure room
- 150 gram yoghurt
- 1 snufje suiker
- zout
- peper
- 8 eieren
Bereidingswijze
Alle kruiden goed wassen, drogen en fijn snijden. Uien snijden en samen met de kruiden in een kom doen. Azijn, olie, zure room en yoghurt toevoegen en met zout en peper op smaak brengen. De saus afdekken en 1 uur laten staan. Daarna het hardgekookt ei fijnhakken en ook toevoegen. Laat de saus nog minstens 15 minuten trekken.
De eieren koken, pellen en laten afkoelen. In de lengte halveren en met de platte kant naar boven in de saus leggen. Geef er in de schil gekookte aardappelen bij. De Groene Saus past ook bij vlees of vis.
Smakelijk eten!