Wellicht is het cliché na cliché, maar in Rothenburg ob der Tauber is het marktplein met het stadhuis echt schilderachtig, zijn de vakwerkhuisjes echt pittoresk en is de kasteeltuin echt de meest idyllische van Duitsland. Rothenburg is een compleet middeleeuws stadje, een levend openluchtmuseum, waar iedere straathoek een foto waard is.
Hoogtepunt Romantische Straße
Rothenburg is het hoogtepunt van de toeristische route ‘die Romantische Straße‘. Deze route volgt een oude handelsroute naar Tirol en loopt van Würzburg am Main naar Neuschwanstein en Füssen. De route verbindt middeleeuwse steden en kastelen. Rothenburg staat model voor veel Duitse steden: het heeft dezelfde opzet en sfeer als veel stadscentra, maar is compleet bewaard gebleven en klein genoeg om overzichtelijk te zijn. De stadsmuur met zijn stevige, stoere torens omringt nog steeds het stadje. Het is een aanrader om de rondwandeling over de stadsmuur te lopen. Een andere niet zo geheime tip is de avondwandeling met de ‘Nachtwächter’ of de ‘Kulinarische Rundgang’.
Inspiratiebron voor Anton Pieck
Door een poort in de stadsmuur heen gewandeld, gaat het verder over straatjes geplaveid met kinderkopjes. Het meest gefotografeerde punt in Rothenburg is het ‘Plönlein’ aan het eind van de winkelstraat Schmiedgasse, een plaats waar twee straten samen komen. Allebei de straten hebben een mooie toren met een poort erin en in het midden staat het meest pittoreske van de vakwerkhuisjes. Een ander hoogtepunt in Rothenburg is het Heilig Bloedaltaar van houtsnijbeeldhouwer Tilman Riemenschneider in de St. Jakobskerk. Maar ook de andere altaren en de glas in lood ramen zijn prachtig. Wie nog meer werk wil zien van Riemenschneider kan met de fiets of te voet door het prachtige Tauberdal naar het Mariaaltaar in der Herrgottskirche in Creglingen.
Natuurlijk heeft een Anton Pieck stadje als Rothenburg een prachtig marktplein met een renaissance stadhuis en vakwerkhuizen. Tegenover het stadhuis staat de Herterichsbrunnen, de mooiste van Rothenburgs meer dan 40 waterbronnen. De bronnen zijn onderdeel van een middeleeuws waterleidingsysteem om drinkwater aan te voeren en overtollig water af te voeren. Aan de voet van de Engelsburg staat het waterrad dat de vaart erin hield.