In de nazomer wordt in Duitsland graag Federweifler gedronken. Deze jonge wijn wordt traditioneel geserveerd met Zwiebelkuchen. Deze lekkere hartige taart past natuurlijk ook bij een ander glaasje witte wijn.
Toebereidingstijd: ca. 1 1/2 uur
Ingrediënten voor 4 personen
Voor het deeg:
- 25 gr gist (1/2 blokje)
- 1/4 l lauwe melk
- beetje suiker
- snufje zout
- 375 gr meel
- 60 gr margarine
- 1 ei
- beetje boter voor het bakblik
Voor de vulling:
- 1 kg uien
- 150 gr spekblokjes
- vers gemalen peper
- komijn
- verse nootmuskaat
- 4 eieren
- 500 gram zure room
Bereidingswijze:
1. De gist in de lauwe melk brokkelen en verroeren met een beetje suiker en meel. De deegmassa ca. 10 minuten afgedekt op een warme plek laten rijzen.
2. De deegmassa, de rest van het meel, zout, margarine en het ei in een mengkom doen en goed kneden, totdat het deeg loslaat.
3. Het deeg ca. 20 minuten op een warme plek laten rijzen.
4. Oven voorverwarmen op 220∞C. De uien snijden en in ringen snijden. Uien met de spekblokjes licht aanbakken. Op smaak brengen met peper, komijn en nootmuskaat.
5. Een (rond) bakblik dun met margarine invetten. Het deeg uitrollen en op het bakblik leggen. Maak een kleine rand. Het uien-spekmengsel op het deeg verdelen.
6. De eieren met de zure room vermengen en op het uien-spekmengsel gieten.
7. De Zwiebelkuchen in de oven in ca. 40 minuten goudbruin bakken.
Wijnadvies: Federweifler of een Riesling
Smakelijk eten!