Ingrediënten:
- 1 kg witte asperges
- 1 lepeltje suiker
- 1 snufje zout
- 200 gr gerookte ham (dik gesneden)
- 50 gr boter
Bereidingswijze:
Traditioneel worden asperges in Duitsland met nieuwe aardappelen, ham en gesmolten boter gegeten.
Nieuwe aardappelen hebben een dunne en zachte schil die meegegeten kan worden. Aardappelen eerst wassen en dan in een pan met weinig water doen zodat ze net bedekt zijn . Breng nu het water aan de kook en laat de aardappelen op middelhoog vuur 20 minuten doorgaren.
In de tussentijd asperges schillen en de houtachtige uiteinden verwijderen. Een (asperge)pan met water vullen, zout en suiker toevoegen, deksel erop en aan de kook brengen. De asperges met de punten naar boven en met 1 theelepel boter in de pan doen. Op middelhoog vuur 15-20 minuten gaar koken (afhankelijk van de dikte van de asperges). Daarna de asperges uit de pan halen en laten aflekken.
De gerookte ham in dikke plakken (laten) snijden en op een bord aanrichten. Naar believen nog wat peper toevoegen.
De rest van de boter op laag vuur in een pannetje laten smelten.
Uiteindelijk de asperges samen met de ham, de aardappelen en met gesmolten boter serveren.
Smakelijk eten!