- Lengte: 2.400 km
- Tussen Den Haag en Potsdam
- Duitsland en Nederland
- Met de auto of met de fiets
De Oranjeroute voert u naar steden en regio’s in Duitsland én Nederland die al eeuwenlang zijn verbonden met het Huis van Oranje-Nassau. Het is een waarlijk koninklijke route. De oorsprong van ons koningshuis ligt in Duitsland. Overal zijn sporen van de politieke, maatschappelijke en culturele invloed van de Oranjes zichtbaar. In Dillenburg stond de wieg van Willem van Oranje en tijdens zijn ballingschap organiseerde hij van hieruit de vrijheidsstrijd tegen de Spaanse koningen. Veel plaatsnamen onderweg duiden op de rol die de Oranjes hier hebben gespeeld. Oranienstein is de naam van het kasteel bij Diez, in Dessau heet het kasteel Oranienbau en in Potsdam Oranienburg.
De vrouw van de stadhouder Frederik Hendrik slaagde er in de 17de eeuw wonderwel in om haar 4 dochters uit te huwelijken aan Duitse vorsten en daarmee de machtspositie te versterken. Ook de volgende generaties vonden een huwelijkskandidaat in Duitsland: Willem III trouwde met prinses Emma zu Waldeck und Pyrmont. Hun dochter Wilhelmina huwde Heinrich von Mecklenburg uit Schwerin. Prins Bernhard zu Lippe-Biesterfeld werd de echtgenoot van Juliana; zijn familiekasteel ligt in Detmold. En onze huidige koningingBeatrix trouwde in 1966 met Claus von Amsberg.
Op de route liggen talrijke kastelen en burchten met prachtige parken. Maar ook imposante kerken en kloosters zijn een bezoek waard. In de musea zijn regelmatig tentoonstellingen te zien over de banden met het Huis van Oranje.
Enkele highlights onderweg
- Het kasteel in Nassau
- Het kasteel in Siegen
- Kuuroord Bad Pyrmont
- Dessau, UNESCO werelderfgoed
- Het kasteel in Oranienbaum
- Het Gartenreich Wörlitz in Anhalt-Wittenberg
- Het holländische Viertel en Park Sanssouci in Potsdam
- De Oranienburg in de buurt van Berlijn
- Het kasteel van Schwerin