Bovenin Duitsland ligt een brede landbrug die naar Denemarken leidt: de deelstaat Schleswig-Holstein. Aan de kust van de westelijke kant van deze deelstaat stroomt de Noordzee. Een Waddenkust, met eilanden voor de kust en ondiep water tussen kust en eilanden in. Een prachtgebied en onderdeel van het door de UNESCO beschermde Waddenzeegebied.
De eilanden
Sylt is het meest noordelijke Waddeneiland en het grootste van deze groep eilanden, hoewel het bij iedere stormvloed weer een stukje kleiner wordt. Het eiland is door een dam met het vaste land verbonden, maar over deze dam loopt een spoorweg, geen weg. Auto’s kunnen mee met de autotransporttrein. Sylt heeft een ongelooflijk lang zandstrand en een flink aantal dorpjes die helemaal ingesteld zijn op strandtoerisme. Zoals het chique Kampen, waar de natuur op z’n mooist is door de steile duinen, het Rote Kliff. Sylt is vooral ook bekend als populair vakantieoord voor beroemde Duitsers.
Amrum ligt onder Sylt en is een klein eiland met een groot, breed strand. Zwemmen in zee, paardrijden door de duinen, lekker luieren op het strand, dat is waar Amrum voor staat. Föhr is een groen eiland en heeft strand langs 15 km van de 37 km lange kustlijn. Het eiland is helemaal ingesteld op gezinsvakanties en er worden allerlei activiteiten georganiseerd voor kinderen zoals piratendagen en een voetbalweek.
Halligen: eilandjes zonder bescherming
De Halligen zijn eilandjes in de Waddenzee die niet beschermd worden door duinen of dijken en dus regelmatig onder water komen te staan. Op vijf van deze eilanden wonen toch mensen. Zij hebben op de eilanden terpen gebouwd om op te wonen. Op Gröde bijvoorbeeld wonen 17 mensen en op Norderoog alleen de vogelwacht. Vanaf de onbewoonde Hamburger Hallig loopt een dam naar het vasteland. Langs de dam is zoveel slib aangespoeld dat de Hallig eigenlijk een schiereiland en een prachtig natuurgebied is geworden. Langeneß is de grootste Hallig en daar wonen 110 mensen. Pellworm is eigenlijk een polder en heeft geen strand. Het is een eiland om lichaam en geest tot rust te laten komen met gezonde lucht en wellness.
Eiland op volle zee
Helgoland ligt als enige eiland niet in de Waddenzee, maar midden in de Noordzee. Het eiland is een soort rots van rode kalksteen die oprijst uit zee. Omdat het middenin de zee ligt, is Helgoland een pleisterplaats voor zeevogels zoals de zeekoet, drieteenmeeuw en jan-van-gent. Een kilometer naast het hoofdeiland ligt het strandeiland: een groot duin met strand – een veerbootje vaart op en neer. Het hoofdeiland kent verschillende niveaus: Unterland, Oberland en Mittenland. Tussen de niveaus is een lift aangelegd. Belangrijke trekpleisters van Helgoland zijn het belastingvrij winkelen en het enorme aanbod aan wellness.
Stranden van gras op het vasteland
Aan de kust van het vasteland zijn geen zandstranden, maar wel ‘groene stranden’ met gras. Bij Südwesthorn bijvoorbeeld en bij Schlüttsiel en het prachtige Hamburger Hallig waar de Waddenzee op z’n mooist is. Achter de dijken ligt een prachtig groen fietsgebied met leuke, kleine dorpjes. St. Peter-Ording heeft een fijn zandstrand van wel 12 kilometer lang en 2 km breed en is daarmee uniek in Europa.
Helemaal in het noorden ligt het havenstadje Husum met een gezellige oude markt, maar met vooral een hele leuke havenboulevard met restaurants en cafës. Husum is een perfecte uitvalsbasis voor tochtjes over land als op zee. Het is leuk om in de Husumer Bucht, het gebied rond Husum, van dorpje naar dorpje te fietsen, van het moeras Hattstedtermarsch naar de groene weiden van Mildstedt. Met de Waddenzee voor de deur, bestaat een dagje water uit zwemmen, zonnebaden, schelpen zoeken, wadlopen of met een boot de zee op.
Het kustgebied van Schleswig-Holstein en de eilanden trekken al eeuwenlang kunstenaars en schrijvers aan. Overal zijn musea en galerieën die het gemaakte werk tentoonstellen.