In het Zwarte Woud ontspringt de rivier de Neckar. Via Heilbronn en 27 sluizen mondt hij uiteindelijk bij Mannheim uit in de Rijn. Het Neckarland is een gebied om te ontspannen tussen de glooiende heuvels met een lekker glas lokale wijn.
Fietsen langs de rivier
De Neckartalfietsroute is bijna 200 km lang en volgt de rivier vanaf de bron in het park Möglinshöhe in Schwenningen tot Bad Cannstatt dat even voorbij Stuttgart ligt. In het begin is de rivier niet meer dan een klein beekje, maar hij groeit al snel aan met het water van de Eschach. Rottweil is de eerste interessante historische plaats op de route, met een aantal grote kerken en historische gebouwen, maar ook een leuke mix van oude en moderne architectuur. Na de Romeinse en bisschopsstad Rottenburg wordt het dal breder en is het ontspannen doorfietsen. Tübingen is de mooiste stad van de route met steile trappen, smalle straatjes en prachtige spitse gevels. Vlak voor Nürtingen liggen een paar meren om in te af te koelen. Het historische Nürtingen zelf is een leuke pauzeplaats, evenals het Romeinse Köngen.
Bossen, wijn en kloosters
Het Schwäbischer Wald is een bosrijk gebied met rustig voortkabbelende beken, klaterende watervallen en watermolens. Een gebied voor mountainbikers en Nordic Walkers, langlaufers en ruiters. Tegen de hellingen van de heuvels in Neckarland liggen de wijngaarden. Met name de streken Kraichgau en Stromberg leveren heerlijke wijn. In dit gebied staat ook Maulbronn, een enorme vakwerkabdij uit de 12e eeuw die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.
De noordgrens van het Romeinse Rijk
De grensweg van de Romeinen, de limes, liep dwars door het gebied heen. Ooit stonden er 70 forten, enkele daarvan zijn te bezoeken: Mainhardt, Murrhardt en Welzheim. Deze laatste, het Ostkastell is helemaal gereconstrueerd. In Murrhardt staat ook een van de mooiste watermolens van het Schwäbischer Wald, de Rümelinsmühle uit 1799. Deze molen was een kloostermolen en is tot op de dag van vandaag in gebruik bij de meelproductie. Wie toch in Murrhardt is kan ook naar het leuke kleine kasteeltje lopen en even verder wandelen naar de kloof van de Hörschbach waar een mooie waterval is.
Burchten en kastelen
Rond het enorme kasteel Hohenlohe ligt het natuurpark Hohenlohe in de dalen van de tweelingrivieren Kocher en Jagst. Een gebied vol burchten en kastelen. Door het gebied loopt de toeristische route Burgenstraße die onder andere de drie kastelen in de stad Jagsthausen, kasteel Waldenburg, met ridderzaal en biertuin, kasteel Langenburg, met automobielmuseum en kasteel Neuenstein, met volledig authentieke middeleeuwse keuken, aandoet.
Heidelberg en Heilbronn
Heidelberg is de grootste stad van dit gebied. De stad heeft een historisch centrum en een mooie brug over de Neckar. Wereldberoemd is de kasteelruïne die hoog boven de stad uittorent. Nog steeds is er veel te zien, zoals de torens, het drinkvat en het apothekersmuseum. In de stad zijn diverse bezienswaardige gebouwen zoals de universiteit, diverse kerken en het herenhuis Zum Ritter. In Heilbronn is vooral de gotische Kiliankirche interessant en dan met name de westtoren. Het stadhuis heeft een astronomisch uurwerk.
Het Jagsttal: voor liefhebbers van onberoerde natuur
Het riviertjes de Jagst stroomt van Walxheim naar Jagstfeld waar ze in de Neckar uitmondt. Langs de rivier liggen talrijke natuurbeschermingsgebieden waar ook zeldzame diersoorten zoals de ijsvogel leven. Een heerlijk gebied om te wandelen en te fietsen. Het grote trekpleister van de regio zijn de Burgfestspiele Jagsthausen die elk jaar in de zomer op de Goetzenburg plaatsvinden. Deze burcht was ooit de zetel van de roemruchte Götz von Berlichingen, beter bekend als de ridder met de ijzeren hand en hoofdrolspeler in de gelijknamige roman van Goethe. Elke zomer worden op de binnenplaats van de burcht naast deze theaterklassieker nog andere gerenommeerde theaterstukken opgevoerd.