In de 19de eeuw schoten de badplaatsen aan de Duitse Oostzeekust als paddenstoelen uit de grond en ontwikkelde de kust van Mecklenburg-Vorpommern zich tot één langgerekte badplaats. Het begon allemaal in Heiligendamm, dat zich ook tegenwoordig weer manifesteert als elegante badplaats: de witte pier vormde een prachtige achtergrond voor de groepsfoto met Merkel, Bush en Putin tijdens de G8-top een paar jaar geleden. Ook de plaatsjes in het groene achterland profiteren van de aantrekkingskracht van de Oostzee. De mengeling van zoute zeelucht met de kruidige boslucht is bijzonder weldadig. De meer dan 30 officieel erkende ‘(heil)zeebaden’ staan garant voor prachtige zandstranden en een grenzeloze gastvrijheid.
Sjieke badplaatsen en ongerepte natuur
Rügen is het grootste eiland van Duitsland en heeft de laatste jaren de glans uit de jaren van de belle époque teruggekregen. Chique badplaatsen en eenvoudige vissersdorpjes, de sneeuwwitte, steile krijtrotsen en prachtige zandstranden. Rügen heeft het allemaal en nog veel meer. Het eiland Usedom was een eeuw geleden in de zomermaanden erg geliefd bij de hogere kringen uit de hoofdstad en werd destijds ook wel de ‘badkuip van Berlijn’ genoemd. De charme van de 19de eeuw is overal zichtbaar, echter voorzien van alle gemakken van een moderne badplaats.
De Bodden: een uniek landschap
Een bijzonderheid is het schiereiland Fischland-Darß-Zingst, slechts gescheiden door een ondiepe baai, de Bodden, van het vaste land. De eerste gasten die kwamen waren schilders en dichters die werden aangetrokken door de wilde, ongerepte natuur. Zij hebben de lange zandstranden, de duinen, de baaien, de landtongen en het natuurgeweld in hun kunstwerken vastgelegd. Veel kunstwerken kunt u vinden in de kunstenaarskolonie Ahrenshoop. Het gebied heeft nog weinig van zijn oorspronkelijkheid heeft verloren, hoewel niemand zich meer onvrijwillig aan de natuurkrachten hoeft bloot te stellen.