De rivier de Lahn stroomt bij Lahnstein in de Rijn. De regio is al eeuwenlang actief in onder andere de mijnbouw en de rivier de Lahn is al die tijd de belangrijkste vervoersweg. Liefhebbers van scheepvaart gaan naar Weilburg waar de schepen door een tussen 1844 en 1847 gebouwde scheepstunnel dwars door de Mühlberg gaan.
Stroomopwaarts langs de Lahn
Aan de rivier zijn in de middeleeuwen een groot aantal steden ontstaan die stuk voor stuk een bezoek waard zijn. Lahnstein ligt precies bij de monding van de Lahn in de Rijn. Een middeleeuwse stad met torens en resten van een stadsmuur. De Victoriabron zorgt voor een continue stroom van warm bronwater. Bad Ems is een sjiek kuuroord met grote hotels en een Russische kerk met blauwe koepels. Even verderop ligt Nassau, een gezellig stadje dat natuurlijk banden heeft met het Nederlandse Koningshuis. Diez heeft zowel een kasteel als een groot barok slot: Oranienstein.
Het meest romantische stukje Lahn
Limburg aan de Lahn ligt in het gedeelte van het rivierdal dat terecht de Romantische Mittellahn heet. De enorme Dom heeft maar liefst zeven torens en omdat de kerk op een steile rots gebouwd is, zijn die al van verre te zien. Bij de restauratie in 1972 is de kerk fleurig geschilderd in de oorspronkelijke kleuren van de 13e eeuwse bepleistering. De binnenstad van Limburg aan de Lahn heeft mooie vakwerkhuizen en romantische pleinen.
Het meest romantische kasteel van de Lahn staat in Braunfels en ook de stad zelf is met zijn kuurpark en middeleeuwse marktplein ronduit idyllisch te noemen. In de universiteitsstad Marburg staat de prachtige gotische Elisabethkerk. Marburg ligt aan de Duitse Sprookjesroute (märchenstraße) omdat ook deze stad een band heeft met de Gebroeders Grimm. Aan de bovenloop van de Lahn ligt Biedenkopf met een kasteel dat uitkijkt over het middeleeuwse stadscentrum.
De rivier afzakken per kano, fiets of te voet
Het Lahndal verkennen kan op drie sportieve manieren: te voet, per kano of met de fiets. Langs de hele Lahn zijn speciale aanlegplaatsen voor kano’s gemaakt. Behalve de Lahn zelf, zijn er talloze riviertjes en kanalen die in de Lahn uitmonden. Vooral de regio rond Weilburg nodigt uit om af te slaan naar een van de kleinere zijriviertjes. De complete loop van de rivier is natuurlijk ook te voet te volgen, maar er zijn ook kortere wandelroutes van 1 of slechts enkele dagen. De 16 km lange rondwandeling Burgwaldtour Christenberg vanuit Marburg was het wandelpad van het jaar 2004. Het Burgwaldpfad loopt 50 km lang van Marburg naar Frankenberg.
Ontspannen door het dal op de fiets
De LahnRadweg is een 245 km lange fietsroute die begint bij de bron van de rivier en eindigt bij Lahnstein. De route fietst heerlijk weg door het vlakke land van het dal. De route kan in een paar dagen gereden worden, maar het is leuker er langer voor uit te trekken om vooral ook te genieten van al het moois onderweg en om af en toe een zijdal in te gaan. Even stroomopwaarts van Giessen ligt aan de oostzijde het Lumdatal. Het rondje Lumda-Wieseck is 45 km extra, maar alleszins de moeite waard.