Keulen behoort tot de oudste steden van Duitsland. Gesticht werd het door de Romeinen als Colonia Agrippina. Deze naam werd ontleend aan de in Keulen geboren moeder van Keizer Nero: Agrippina. In de hoogtijdagen, in de 13de eeuw, woonden meer dan 40.000 mensen binnen de stadsmuren. Het beste uitzicht op de historische skyline van de stad, die vooral wordt bepaald door de Dom en de kerktoren van Groß St. Martin, heeft men vanaf de rechter Rijnoever (Kennedy-Ufer) bij de Hohenzollernbrücke.
Duitslands populairste bezienswaardigheid
De Dom van Keulen is hët symbool van de stad. En hij staat op één in het rijtje van populairste bezienswaardigheden van Duitsland. Elk jaar bezoeken meer dan 6 miljoen mensen dit UNESCO-werelderfgoed. Het interieur doet misschien nog het meest denken aan een gigantische juwelenkist. Tot de mooiste en kostbaarste objecten behoren het Driekoningenaltaar (ca. 1445) van Stephan Lochner en de Driekoningenschrijn, een enorme romaanse reliekschrijn van rond 1200.
Moderne kunst
Het glas-in-loodvenster van de beroemde Duitse kunstenaar Gerhard Richter met zijn caleidoscopische verzameling van kleurrijke vierkantjes, vormen sinds 2007 een nieuwe trekpleister. Hoewel de eerste steen in de 13de eeuw werd gelegd, werd het gebouw pas in de 19de eeuw afgebouwd. Vanaf de 157 m hoge toren, de op een na hoogste kerktoren van Europa, heeft u een prachtig gezicht op de binnenstad en de Rijn.
Macht en vroomheid
Keulen was in de Middeleeuwen een belangrijk religieus centrum ten noorden van de Alpen. De grote rijkdom en macht van de aartsbisschoppen, die zowel de wereldlijke als de kerkelijke macht uitoefenden, kwam tot uitdrukking in meer dan 150 kerken en kloosters. Door de gunstige ligging aan de Rijn en op de kruising van een aantal handelswegen ontwikkelde Keulen zich tot een van de machtigste steden binnen de Hanze. De bombardementen in de Tweede Wereldoorlog hebben 90% van de historische binnenstad verwoest. Inmiddels zijn veel monumenten weer in ere hersteld en stralen de twaalf beroemde Romaanse kerken, waaronder de St. Aposteln en de St. Pantaleon, weer in hun oude pracht.
Kölsch und Kölnisch Wasser
Het is niet aan te raden Kölsch en Kölnisch Wasser met elkaar te verwisselen. Het Kölnisch Wasser of Original Eau de Cologne is de officiële benaming van het Keuls reukwater dat de meeste mensen vooral met hun oma zullen associëren. Het bekendst is het merk 4711. Het Kölsch is de lijfdrank van de Keulenaren. Bij voorkeur wordt dit biertje in een van de Brauhäuser, de authentieke brouwerijen, gedronken. Keulen is de stad met de meeste biersoorten en brouwerijen van heel Duitsland. Het bier wordt geserveerd door Köbes, die met een speciaal dienblad met het bier rondgaat. Pas op: Köbes zorgt ongevraagd voor steeds nieuwe biertjes en houdt pas op als u een bierviltje op uw glas legt. De spreekwoordelijke Rijnlandse gezelligheid viert hoogtij tijdens de 6 dagen van het Kölner Karnaval.
Een weekendje Keulen is te kort
Voor de cultuurliefhebber is Keulen een waar mekka. De rijke geschiedenis van de stad is terug te vinden in de vele prachtige musea: archeologische vondsten uit de Romeinse tijd worden getoond in het Römisch-Germanisches Museum, het Schnütgen-Museum is gespecialiseerd in middeleeuwse religieuze kunst. Het Wallraf-Richartz-Museum & Foundation Corboud presenteert naast een unieke collectie schilderkunst uit de periode 1250-1550, ook werken van Rembrandt en Rubens. Het museum heeft bovendien de grootste collectie van impressionistische en postimpressionistische schilderkunst in Duitsland. Liefhebbers van 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst kunnen hun hart ophalen in het Museum Ludwig. En in het Schokoladenmuseum hoeft u gelukkig niet alleen te kijken naar de geschiedenis van 3000 jaar chocoladegeschiedenis.
Zin gekregen om naar Keulen te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Keulen bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres. Voor vervoer naar Keulen met de bus kijk bij FlixBus.