Niets herinnert meer aan het vissersplaatsje aan de Rijn, bij de monding van de Düssel: inmiddels is Düsseldorf de hoofdstad van de deelstaat Noordrijn-Westfalen een van de belangrijkste industriële en culturele centra van Duitsland. De Tweede Wereldoorlog heeft het oude centrum van Düsseldorf, de Altstadt, veel schade toegebracht. Het laatgotische Rathaus met het ruiterstandbeeld van de roemrijke barokke vorst Jan Wellem, de St. Andreaskirche en de Lambertuskirche zijn gelukkig bewaard gebleven en een bezoek zeker waard.
Shoppen op de Kö in Düsseldorf: zien en gezien worden
Düsseldorf is de modehoofdstad van Duitsland en noemt zichzelf Klein-Parijs. Op de beroemde Königsallee, in de volksmond Kö genoemd, vindt ook de meest verwende shopaholic het juiste exclusieve kledingstuk en de bijpassende trendy accessoires. In talrijke cafés en restaurants kunt u tussendoor uitblazen en nieuwe energie tanken voor de volgende ronde. ’s Avonds zijn de vele Altstadtbierstuben overvol met mensen die de Feierabend in een gezellige ronde met een glas donkerbruin Altbier willen inluiden. Wie het nachtleven van Düsseldorf in wil duiken kan kiezen uit talrijke kleine clubs of chique disco’s.
Traditie en avant-garde
Sinds keurvorst Jan Wellem van de Palts Düsseldorf in de 17de eeuw als cultureel centrum op de kaart zette, is er veel gebeurd en heeft het culturele aanbod zich steeds verder ontwikkeld en verbreed. Met zijn talrijke gerenommeerde musea, de Kunstakademie en meer dan 100 galeries geldt Düsseldorf als een van de belangrijkste centra voor moderne en hedendaagse kunst in Duitsland. Ook de Opera en de verrschillende theaters bieden de cultuurliefhebber een veelzijdig programma.
Moderne kunst in Düsseldorf
De Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen herbergt in het gebouw aan de Grabbeplatz een verzameling 20ste-eeuwse kunst op wereldniveau met werken van Paul Klee, Kandinsky en Picasso (K20). De hedendaagse kunst wordt in de K21 getoond. De Kunstakademie van Düsseldorf is al decennialang een broedplaats voor avant-gardekunst. Kunstenaars zoals Joseph Beuys en Markus Lüpertz waren als student en als professor aan dit instituut verbonden.
Flaneren en fietsen
De Rheinuferpromenade van Düsseldorf geldt als een van de mooiste promenades langs de Rijn. Ze verbindt de rivier met de oude binnenstad en is met name in de zomer een belangrijke ontmoetingsplek. Ze leidt van de Schlossturm naar de MedienHafen. Waar vroeger silo`s en pakhuizen stonden, bepalen tegenwoordig gebouwen van gerenomeerde architecten zoals Frank Gehry de skyline. Een goede manier om de stad te leren kennen is met de fiets. Voor groepen worden rondleidingen met de fiets langs de alle bezienswaardigheden in het centrum aangeboden. De camping aan de Unterbacher See is een goede uitvalsbasis voor een verblijf in Düsseldorf.
Evenementen in Düsseldorf
In Düsseldorf valt het hele jaar wat te beleven. Wie de stad in uitzonderingstoestand wil beleven, moet de stad tijdens het Carnaval bezoeken. Ter ere van de vele Japaners die in Düsseldorf wonen viert Düsseldorf jaarlijks de Japanse Dag. In de zomer zorgt de Grote Kirmes aan de Rijn met meer dan 320 attracties voor opwindende momenten. In de adventstijd verandert de stad met zijn talrijke kerstmarkten in een wintersprookje.
In de omgeving van Düsseldorf
Schloss Benrath is een typisch laatbarok lustslot dat in de tweede helft van de 18de eeuw voor de keurvorsten van de Palts werd gebouwd door Nicolas de Pigage. Ook het ontwerp van het prachtige park is van zijn hand. Zowel interieur als park zijn goed bewaard gebleven.
In het Neandertal werd in 1856 het wereldberoemde 60.000 jaar oude skelet gevonden dat naar dit dal werd genoemd. Niet ver van de vindplaats, in Mettmann, bevindt zich het Neanderthal Museum, waar de ontwikkelingsgeschiedenis van de mens op aanschouwelijke wijze wordt verteld.
Zin gekregen om naar Düsseldorf te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Düseldorf bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.