Moeiteloos weet Celle aan de zuidzijde van de Lüneburger Heide traditie en moderniteit met elkaar te verbinden. Meer dan 500 zorgvuldig gerestaureerde vakwerkhuizen vormen het grootste aaneengesloten ensemble in Europa. Het historische stadscentrum met zijn slot, het schitterende Hoppener Haus en het Neue Rathaus (nieuwe stadhuis), een imposant 19e eeuws baksteengebouw, zijn indrukwekkende getuigenissen uit vijf eeuwen bewogen stadsgeschiedenis.
Toch is de schilderachtige coulisse van de 700-jaar oude residentiestad slechts één aspect van Celle. Meer dan twee miljoen bezoekers beleven ieder jaar weer een moderne, open en levenslustige stad met een internationale uitstraling. De rijke verscheidenheid die Celle heeft te bieden is een bonte mix van musea, theaters, muziekfestivals, concerten, galeries en stadfeesten.
Wat mag je niet missen in Celle?
Het slot van Celle: Het prachtige slot is een van de mooiste kastelen van de Welfen in Noord-Duitsland en werd in 1318 voor het eerst als ‘castrum’ vermeld. Tot de bijzonderheden behoren vooral de prachtige slotkapel met zijn vroeg-protestantse inrichting en de slotkeuken. Het slottheater met zijn eigen toneelgezelschap is het oudste barokke theater van Duitsland.
Residentiemuseum in het slot van Celle: Hier maakt de bezoeker op een eigentijdse manier kennis met de geschiedenis van het slot en zijn bewoners en komt hij meer te weten over de Welfen, het oudste nog bestaande koningshuis in Europa.
Bomann-Museum: Dit is een van de grootste cultuurhistorische musea in Nedersaksen en biedt onderdak aan collecties over de volkskunde van het oostelijke Nedersaksen en de geschiedenis van Celle en de regio.
Kunstmuseum Celle en de Robert Simon collectie: Het Kunstmuseum Celle is het eerste museum voor beeldende kunst ter wereld dat 24 uur per dag is geopend en waar de bezoeker dag en nacht kan genieten van moderne en hedendaagse kunst uit de Robert Simon collectie.
Stadskerk St.Marien: De gotische hallenkerk werd in 1308 door de bisschop van Hildesheim ingewijd. Later werd ze voorzien van een tongewelf en aangepast aan de smaak van de baroktijd. Bijzonder bezienswaardig zijn het altaar uit 1613 en de grafmonumenten van de Welfen hertogen (16e/17e eeuw). 2 x per week zijn er rondleidingen in de grafkelder. Een beklimming van de kerktoren wordt beloond met een prachtig uitzicht over het historische centrum en het slot.
Het carillon van Celle: Het carillon is drie keer per dag te horen. Om 11, 13 en 17 uur gaan de deurtjes van het carillon open en verschijnen de figuren: hertog Otto de Strenge, hertog Ernst de Bekenner, koningin Caroline Mathilde van Denemarken, Lodewijk Hölty en de bekende heide- en volksdichter Hermann Löns.
Zin gekregen om naar Celle te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar Celle bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.
Foto’s | alle foto’s van © Celle Tourismus und Marketing GmbH