De rond 1000 km2 beschermde bossen, weides en veengebieden van het National Park Bayrischer Wald en het Böhmerwald (Sumava) in Tsjechië vormen het grootste grensoverschrijdende Nationale Park in Midden-Europa. De hoogste toppen van dit middel- gebergte zijn de Großer Arber (1456 m) en de Großer Rachel (1453 m). Het inrichten van het nationale park in 1970 had grote consequenties: de bosbouw werd gestaakt en de natuur mocht gewoon weer zijn gang gaan. Bezoekers zijn in deze nieuwe wildernis van harte welkom. In verschillende bezoekers- en informatiecentra zijn tentoonstellingen ingericht. Tevens kunt u in de beide dierenparken wilde paarden, oerrunderen, wolven en lynxen bewonderen.
Glashelder en gitzwart
De glasindustrie is als sinds de 14de eeuw in het Beierse Woud gevestigd. De reden is de aanwezigheid van zowel de grondstof kwarts als hout en water, die onontbeerlijk waren voor de productie. De eerste glashutten waren mobiel: zodra het hout voor de productie van potas in de omgeving op was, werd de hut afgebroken en elders weer opgebouwd. In vele plaatsen, zoals Spiegelau, Frauenau en Zwiesel, speelt glas als industrieel, ambachtelijk of kunstzinnig product nog altijd een belangrijke rol. Overal langs de 250 km lange Glasroute (Glasstraße), van Waldnaab in de Oberpfalz dwars door het Beierse Woud naar Passau, wordt de betekenis van de glasindustrie voor deze regio door de eeuwen heen duidelijk. Talrijke musea en galerieën presenteren kunstzinnigeglasobjecten uit het verleden en het heden.
Een sportieve uitdaging
De geheimzinnige donkere bossen van het Beierse Woud oefenen al eeuwen- lang een grote aantrekkingskracht uit op wandelaars. Inmiddels zijn de wandelpaden aan de eisen van de moderne tijd aangepast en elk type wandelaar, groot of klein, sportief of recreatief, vindt hier wat hij zoekt. In de winter tovert de sneeuw het landschap om in een langlaufparadijs, met loipes in verschillende moeilijkheidsgradaties. En als het best een beetje avontuurlijker mag zijn: de klimmers kunnen hun hart ophalen bij de vele steile rotswanden en in klimhallen. Voor de mountainbiker is een uitgebreid routenetwerk over hoge toppen en door schilderachtige dalen uitgezet.
Passau: waar drie rivieren samenkomen
De Duits-Oostenrijkse grensstad Passau dankt zijn welvaart aan de bijzonder gunstige ligging op de plek waar de Donau, de Inn en de Ilz samenvloeien. De scheepsvaart op de Donau vormde al in de Middeleeuwen de belangrijkste bron van inkomsten. De plaatselijke kooplieden hadden het stapelrecht op bijvoorbeeld graan, wijn en zout. De Donau wordt tegenwoordig vooral door riviercruise- schepen en excursieboten bevaren. Vanaf de bedevaartskerk Mariahilf heeft u het beste uitzicht op de fraaie oude binnenstad, gelegen op de landtong tussen de Donau en de Inn. Het Glasmuseum biedt op vier verdiepingen een overzicht van 250 jaar glasgeschiedenis en heeft een unieke verzameling Böhmisch glas.
Zin gekregen om naar het Beierse Woud te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Beierse Woud bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.