Met het Teutoburger Wald wordt een bergkam bedoeld die zich uitstrekt van Osnabrück via Bielefeld tot aan Paderborn. In dit glooiende middel-gebergte ontspringen talrijke beken en riviertjes, waaronder de Lippe en de Ems. De regio dankt zijn naam aan de Slag in het Teutoburger Wald, ook wel Varusschlacht genoemd, de beroemde veldslag die hier volgens de legende in 9 n.Chr. heeft plaatsgevonden. Het Hermannsdenkmal in Detmold beeldt Arminius af (Latijn voor Hermann), de Germaanse krijger die met zijn leger de Romeinse legioenen onder leiding van Varus de beslissende nederlaag toebracht.
Voetstappen van dinosauriërs
Het natuurpark TERRA.vitta ligt in het noordoosten van het Teutoburger Wald en is bij de UNESCO Geoparks aangesloten: hier kunt u 300 miljoen jaar geologie beleven. In Barkhausen zijn 150 miljoen jaar oude voetstappen van dinosauriërs gevonden. In het natuurpark Teutoburger Wald / Eggegebirge vindt u de meest noordelijke vulkaan van Duitsland en de Externsteine, een opvallende rotsformatie die in de steentijd als offerplaats diende. In de 12de eeuw is in de rotsen een reliëf van de kruisiging van Christus gehakt. De mystieke aantrekkingskracht van deze serene plek is tot op de dag van vandaag bewaard gebleven.
De bekendste langeafstandswandelroute is de Hermannshöhen. Deze omvat zowel de 160 km lange Hermannsweg alsook de 70 km lange Eggeweg. De route ligt op de bergkam en biedt prachtige vergezichten. Onderweg komt u door historische binnensteden en langs kastelen en kloosters.
Een regio met geneeskracht
De streek afficheert zichzelf als Heilgarten Deutschland. En inderdaad kan een vakantie hier een weldaad voor lichaam en ziel zijn. Met de kuuroorden Bad Oeynhausen en Bad Salzuflen heeft de regio een paar wellnesstoppers paraat. Beide plaatsen danken hun ontstaan aan geneeskrachtige zouthoudende bronnen die uit de diepte van de aarde opborrelen. Boven het uitgestrekte kuurpark van Bad Oeynhausen verheft zich het statige neobarokke Kaiserpalais. Uniek is het ErlebnisGradierwerk in Salzuflen: over de 300 m lange muur sijpelt dagelijks bijna 600.000 liter zout bronwater, waardoor dit reusachtige openlucht-inhalatorium permanent voor een frisse zeebries zorgt.
Waar cultuur is, is geen provincie...
Bielefeld is het culturele en economische centrum van de regio. De groene hellingen van het Teutoburger Wald, met de middeleeuwse Sparrenburg, reiken tot het stadscentrum. Voor de welvaart in de stad was vroeger de linnenindustrie verantwoordelijk. Dr. Oetker, bekend van de bakspullen, is tegenwoordig een van de grootste werkgevers. De Bielefelder Kunsthalle, het museum voor 20ste-eeuwse en hedendaagse kunst, van de Amerikaanse architect Philip Johnson, werd grotendeels door Dr. Oetker gefinancierd. Een ander architectonisch hoogtepunt vormt het MARTa Herford van de architect Frank Gehry, dat in 2005 werd geopend. Naast hedendaagse tentoonstellingen over kunst en design, worden er in het gebouw evenementen georganiseerd.
Zin gekregen om naar het Teutoburger Woud te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Teutoburger Woud bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.