Münsterland is de regio rond de stad Münster, de fietshoofdstad van Duitsland. In de stad is het goed fietsen, maar in de regio nog veel beter. Lange tochten door de dalen van de Weser of de Eems of een historische tour zoals de 100-Schlösser-Route.
Parken en industrie
Het grootste deel van Münsterland is een zanderige laagvlakte met in het noorden het Teutoburgerwoud en in het midden de kleigronden van het Kemmünsterland. Het Münsterlandse Parklandschap is de term die gebruikt wordt voor het kleinschalige agrarische landschap met akkers, weiden, houtwallen en kleine bosjes. De steden in het gebied zijn groot geworden dankzij de textielindustrie en de steenkool. Nog steeds zijn er actieve steenkoolmijnen, vooral bij Ibbenbüren, maar de belangrijkste bronnen van inkomsten zijn nu de landbouw en het toerisme.
100-Schlösser-fietsroute
De naam zegt het al: langs deze route fietst men van kasteel naar kasteel. De populaire route heeft de titel de ‘koningin onder de Duitse fietsroutes’ meegekregen. De totale route is in totaal 960 km lang, maar in Münsterland zijn vier kortere fietsrondes uitgezet variërend van 205 km tot 310 km. De mooiste kastelen zijn het barokke waterslot in Ahaus, Slot Cappenberg in Selm en het superromantische waterslot in Anholt. Het meest tot de verbeelding sprekend is kasteel Vischering in Lüdinghausen met zijn stoere muren, valbruggen en geschutpoorten. De route is uitstekend bewegwijzerd, er zijn voldoende servicestations voor de fiets, bagagevervoer en overnachtingsmogelijkheden. Pauzeren is vooral leuk in de boerderijcafës met pannekoeken, taarten en koeken volgens traditionele, regionale recepten.
Op de sporen van de vredeskoeriers
Natuurlijk zijn er meer fietsroutes. De Friedensroute loopt door de uitlopers van het Teutoburgerwoud van Münster naar Osnabrück. In deze twee steden werd tussen 1643 en 1648 onderhandeld over het einde van de 80-jarige en de 30-jarige oorlog. De route volgt de postroute tussen de twee kampen. De Ems-fietsroute is een comfortabele fietsroute door het vlakke landschap langs de rivier de Eems. Onderweg zijn meer dan voldoende bezienswaardigheden in de vorm van historische stadjes en de kastelen.
Van stad naar stad
Een bijzonder leuke fietstocht is de route die de historische stadscentra van het Münsterland met elkaar verbindt. Via het groene parklandschap gaat het van vakwerkhuizen naar renaissancegebouwen via barokkastelen en indrukwekkende burchten. Een mooi startpunt is Tecklenburg in het Teutoburgerwoud, een textielstadje met vakwerkhuizen en een kasteelruïne met een openlucht theater. Bezienswaardigheden die niet altijd op de routebeschrijving staan zijn bijvoorbeeld de parken en tuinen zoals de boerentuinen of de tuinen in oude hofjes. Wel aangegeven staan de kasteeltuinen, de landgoedtuinen, blote-voeten-parken en historische dierentuinen.
Met de auto, de boot of per paard
Natuurlijk is hetniet noodzakelijk om te fietsen in fietsparadijs Münsterland, wandelen of skaten kan ook. Ook met de auto langs alle kastelen gaan kan prima. Het is zelfs makkelijker om dan bij de hooggelegen Burg Bentheim te komen. Varen behoort ook tot de mogelijkheden. In een boot op de Halterner Stausee bij het idyllische stadje Haltern of met een kano over de Ems of een van de kleine riviertjes in de regio. Zelfs te paard is een mogelijkheid: er is een 120 km lange ruiterroute in de omgeving van Warendorf. Langs de route liggen accommodaties die geschikt zijn voor ruiter en paard.
Zin gekregen om naar het Münsterland te gaan? Kijk voor hotels bij onze partner booking.com. Voor treinreizen naar het Münsterland bent u bij NS Internationaal aan het juiste adres.